Voorkom blessures

Massage is een goede manier om het herstel na een inspanning te bevorderen. Ook voor het genezen van blessures is massage een erg goede therapievorm. Belangrijker is echter om blessures zoveel mogelijk te voorkomen. Onderstaande tips kunnen hierbij helpen.

  1. Bepaal van te voren de doelstelling van je trainingen. Blijft het recreatief of train je op wedstrijdniveau?
  2. Zorg voor het juiste materiaal zoals schoenen, kleding en sportaccessoires. Laat je hierbij adviseren door een deskundige.
  3. Ga rustig van start met het opbouwen van trainingen. Kies een voor jou geschikt programma uit.
  4. Sport bij voorkeur in teamverband. Dit is voor veel mensen een goede stimulans om het vol te houden en regelmaat in te bouwen. Het is bovendien vaak gezelliger.
  5. Doe een goede warming-up en werk alle gewrichten los zodat ze soepel aanvoelen. Doe lichte rek- en strekoefeningen, maar overrek de spieren niet. Spieren hebben spanning nodig om te kunnen presteren.
  6. Doe spierversterkende oefeningen en trainingen. Denk daarbij aan alle spieren. Bij bijvoorbeeld hardlopen zijn de schouderpartijen en buikspieren net zo belangrijk als de beenspieren.
  7. Doe na een training of wedstrijd een goede cooling down door rustig uit te lopen en/of spieren te rekken en gewrichten los te werken.
  8. Voorkom overbelasting door te vaak, te veel, te hard te trainen en wedstrijden te doen, zonder voldoende rust in te bouwen.
  9. Drink voldoende isotone dranken tijdens en direct na de inspanning. Blijf water drinken, liefst 2 liter per dag. Dit is nodig om het lichaam te zuiveren van afvalstoffen.
  10. Ook door middel van preventieve massages kunnen blessures voorkomen worden. Massage is echter geen vervanging, maar een goede aanvulling op bovenstaande tips.